'OSB mutlu ise şehir mutludur'

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi tam 50 yıl önce kuruldu. Girişimci ruhlu Gazianteplilerin sayesinde bugün 5 bölgesi ve 43 milyon 250 bin metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük OSB’si konumuna geldi. Binin üzerinde sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin seçimle gelen ilk başkanı olan Cengiz Şimşek, yaklaşık 150 bin hareketli nüfusuyla çok sayıdaki ilden daha büyük olan OSB’de önümüzdeki dönemde yaşam ve çalışma standartlarını yükseltecek projelere ağırlık vereceklerini söyledi.

OSB’nin başarısının, ortak aklın ürünü olduğunu belirten OSB Başkanı Cengiz Şimşek, “Gaziantep bu konuda başarılı bir şehir. Türkiye’ye örnek bir noktada bulunuyoruz. Bu başarı sadece benim değil, Valiliğimizin, Belediyelerimizin, Sanayi Odamızın, Ticaret Odamızın, derneklerimizin ve tüm sanayicilerimizin başarısıdır” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi’nin kentin kalbi konumunda bulunduğunu ifade eden Başkan Cengiz Şimşek, “Üretim olmadan kalkınma olmaz. Bizler ürettikçe mutlu oluyoruz. OSB’de huzur varsa şehir huzurludur. OSB mutlu ise şehir mutludur” şeklinde benzetmede bulundu.

30 Yıldan bu yana Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetim kademelerinde görev almaktasınız. Göreve ilk başladığınız o yıllara dönersek, neler söylersiniz?

Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümünden mezun olmuştum. O zamanlar ben okulu da derece ile bitirdiğim için okulda da kalmam isteniyordu. Yine ben burslu bir öğrenciydim. Okul sonrası burs aldığım firmada bir yıl çalıştıktan sonra evlilik dolayısıyla Gaziantep’e döndüm. Yıl 1989 idi. Organize Sanayi Bölgesi’nde müdür yardımcısı olarak göreve başladım. İkinci bölgede altyapı çalışmaları, plan proje çalışmalarıyla işe başladık. O zaman başkanımız Mehmet Okan’dı. İkinci Organize Sanayi Bölgesinin planlarını, projelerini arsa dağıtımı yapıldıktan sonra altyapı çalışmalarına başladık. Daha sonra başkanımız Durmuş İşsever oldu. Durmuş Beyle de üçüncü bölgenin planlamasını yaptık. Daha sonra da yeni başkanlarla, yeni bölgelerin kurulmasını sağlayarak bugünlere kadar geldik.

 EN BÜYÜK ÖZELLİĞİM, İŞİMİ İYİ TAKİP EDERİM

İstikrarlı ve başarılı bir çalışma hayatınız var. Başarıyı neye borçlusunuz, biraz çalışma prensiplerinizi anlatır mısınız?

En büyük özelliğim işimi takip etmemdir.

Yaşadığım süreç içinde hiçbir evrakımı bile Sanayi Bakanlığı’na posta ya da kargo yoluyla göndermedim. Hep elden götürdüm, istişare ettim ve belgeleri elden teslim ettim. Asla fizibilitesiz iş yapmam. İşin kaynağını bulmadan, yatırım ortamını bulmadan bir işe yönelmem. Çok çalıştım. Benim en büyük hatam ise aileme zaman ayıramamam oldu. O kadar çok çalıştım ki sağlığımı bile kaybettim. OSB’yi bir ara sağlık sebeplerinden dolayı bıraktım. Sonra tekrar yönetim kurulunda görev aldım. Tüm sanayicilerin yönetmelik ve hukuk alanında tüm önünü açtık. Sanayicilere yolunu, suyunu, altyapısını sağlamaya çalıştık.

OSB’NİN EN BÜYÜK BAŞARISI KESİNTİSİZ ENERJİDİR

OSB ne iş yapar? Bizim görevimiz sanayiciye arsa temini yapmak, altyapısını, yolunu, elektriğini, arıtma tesisini yapmak. Bunları uygun fiyata sanayiciye sunmak. OSB’de  planlamayı yaptık. Sanayicinin burada en büyük isteği kesintisiz elektriktir. Bugün Avrupa’da hiç elektrik kesilmezken Gaziantep’te ise yıllık bazda 66 ile 70 saat arasında elektrik kesiliyor. Bu kesintilerden dolayı sanayiciler hep büyük tepkiler gösterirdi. Ne yapalım diye düşündük. Biz Türkiye’nin en modern projesini yapıp enerjiyi yer altına aldık. Türkiye’de ilk defa 380 bin Volttan 33 bin Volta çeken bir indirici merkezi oluşturduk. Bunu Türkiye’de ilk biz yaptık. Bize bu hususta TEİAŞ’ın çok büyük katkısı oldu. Yıllık 66-70 saat olan kesintiyi planlı kesintiler dahil yılda bir saate kadar düşürdük. Kesintisiz enerjiyi sağladık. Ağırlıklı tekstil sanayi ve ambalaj sanayi olduğu için enerjide göz kırpmalar dahi OSB’de çok önemli. Elektriğin bir kez kesilmesi OSB’yi 15-20 milyon zarara uğratır. Türkiye’de kayıp kaçağı sıfıra çeken ilk OSB olduk. Hiç sayaç okumaya gidilmez ve sayaçlarımız otomatik olarak okunur. Ve biz bu sistemi yıllar öncesinden yaptık. Sanayicimize en önemli sunacağımız hizmet enerjiyi kesintisiz ve ucuza dağıtmaktır. Bunu da başardığımıza inanıyorum.

Röportajın devamını okumak ve dergimize abone olmak için tıklayın..