Değişmez gerçek şu ki; bir şirketin hedeflerini doğru belirleyip verimli bir büyüme başarıya ulaşması, doğru yönetici lider ya da CEO ile olur.

Dünyanın en büyük şirketleri işlerinin AR-GE çalışmalarının yanı sıra ileride gerçek bir lider konumuna gelecek insanları da öngörerek yetişmelerine olanak sağlıyor ve doğru yöneticileri seçmeye çalışıyor. Şirketler; çoğunlukla, çalışanı mevcut performansına göre değerlendirme tuzağına düşüyor. Yöneticiliği en iyi ve verimli şekilde yerine getirecek bir insanın işinde gösterdiği başarı çoğu zaman iyi bir lider olmasına yetmiyor. Performans kişinin mevcut kapasitesine ve isteğine bağlı olarak ortaya çıkarken gelecekteki liderlik rolü için bilinmesi gereken, kişinin potansiyelidir. Peki bunun ayrımını gözeten büyük şirketlerin gözünde iyi bir CEO olmak için öne çıkan ortak özellikler nelerden oluşuyor.

NET OLMAK

Başarı odağı yüksek kişiler, kendilerine yüksek standartlar belirler ve bu standartları aşmak için sürekli çaba gösterirler. Bu yönü güçlü kişiler, yaptıkları işte başkasının yönlendirmesi olmadan kendileri için hep daha iyisine ulaşmayı hedeflerler. Neyi başarmak istedikleri konusunda nettirler ve attıkları her adım bu hedefe yöneliktir.

YENİLİKÇİ OLMAK

Öğrenme çevikliğine sahip kişiler, yeni şeyler öğrenmeye meraklıdır, çabuk öğrenir ve öğrendiklerini hayata geçirmek için aktif çaba sarf ederler.

SAĞLAMA

Sayılan önemli özelliklerden olan ve öğrenme çabukluğuna sahip kişiler, öğrendiklerini hayata geçirmeden önce kurgusal bile olsa ileri hedefleri ile çelişip çelişmeyeceğinin sağlamasını mutlaka yapan insanlardır. Sonuç olarak bu özellik kişiyi yaptığı işte, özellikle işiyle ilgili konulara hakimiyeti, yeni iş yapma tarzlarına hızlı adapte olması ve ürettiği yaratıcı çözümlerle diğerlerinden ayrıştırır. 90’lı yıllarda önde gelen şirketlerin önemli bir kısmı bugün hayatımızda yoksa ya da artık gerilerde kaldıysa bunun nedeni yeniliklere açık olmayan liderlere sahip olmalarıdır.

Bir konuda karar verirken ya da bir sorunu irdelerken çok yönlü düşünen kişiler objektif verilerle hareket etmek ve verilere dayalı karar vermeyi tercih ederler. Önüne çıkan sorunların üstesinden nasıl gelebileceğinin hesabını yaparken alışılagelmiş çözümlerin ötesinde çözümler üretebilirler yani uzun vadeli düşünen kişilerdir. Elindeki veriler ışığında tahminlerini yaparlar. Hızlı kavrayan bir lider ise sorunları ya da fırsatları çok daha çabuk analiz eder ve bu sayede proaktif hareket edebilir.

VE  TABİKİ İKNA..

Eğer ticari hayatınızda ikna kabiliyetiniz gerçekten yüksek ise başarının altın anahtarlarından biri sizde demektir. Çünkü ikna kabiliyeti stratejik önem sahip olduğu gibi size olumlu kazanımlarında kapısını açacaktır.

 İkna kabiliyetiniz aynı zamanda etkili iletişim becerilerine sahip kişilerdir. Karşı tarafın beden dili, jest ve mimikleriyle verdiği mesajları doğru bir biçimde algılayıp ikna sürecine başlarlar.

Son olarak bir liderin sözel olarak en iyi anlatımlarımdan birisi; Lider başkalarını ortak bir hedef etrafında bir araya getiren ve onlarda bu hedefe ulaşma konusunda istek uyandıran kişidir. Bu duyguyu çevrenizde ve iş hayatınızda. Verimli kullanamazsanız asla iyi bir lider ya da başarılı bir CEO olmazsınız.