-Sn. Perihan Çöçelli ,kısaca kendinizden bahseder misiniz ?

İlk ve orta öğretimimi Almanya’da tamamladıktan sonra liseyi Gaziantep 19 Mayıs lisesinde tamamladım. Hacettepe üniversitesi Mühendislik fakültesi Kimya bölümü mezunuyum. Evli ve iki çocuk annesiyim.

-Gaziantep deyince girişimcilik ,girişimcilik deyince bu ruhu gerçekten taşıyanlar akla geliyor. Reklamlara konu olmuş girişimcilik ruhunuzu bir de sizden dinleyelim ?

Gerçekten Gaziantep deyince girişimcilik en önemli özellik olarak öne çıkıyor, çok şanslıyım Gaziantepli olmaktan. Girişimcilik doğru yönetildiği zaman değer bulmaktadır. Birincisi Hayalperest olmamak lazım, insan yapabileceği veya çok iyi bildiği bir alanda girişimci olmalı çünkü girişimcilik tutku ile birleşince başarıya ulaşılıyor. Ben bir işi planlarken çok yönlü düşünürüm tek bir hedefe kilitlenmem. Bu süreçte de her zaman en iyisini yapmak için çok emek veririm asla bir şeyi yapmak için yapmam. Benim yapacağım ürünün piyasada mevcut olana göre farkları olmalı diye düşünürüm ve benden bir özellik almalı ne de olsa benim ürünüm. Fark olmasa bir anlamı yok. Bu yüzden yapacağınız ürüne katma değer katmalısınız ki buda firmanıza katma değer katsın.

-Yılarca bu sektörde çalıştıktan sonra kendi firmanızı kurarken sizi bu noktalara getireceğini düşündüğünüz en önemli şey neydi?

İnancım ve tutkum. Hiç bir zaman olumsuz düşünmedim ve kar odaklı asla olmadım ,farkındalığa çok önem verdim çünkü bunun bir süreç olduğunun farkındaydım. Hemen sonuç odaklı çalışmadım. Zamanla piyasalarda bunu anlayacaktır diye düşündüm. Müşterimin benim ürünümle ilgili kendisini güvende hissetmesi için gayret  ve özen gösterdim. Bende üretim yapıyorum o yüzden iyi bir tedarikçi ve iyi bir ürünün prosesime kattığı değerin farkında olarak satın almalarımı gerçekleştiriyorum. Satın alma yaparken fiyattan daha çok bu unsurlara önem veririm. Birde çok iyi bir gözlemci olmak lazım ve piyasa koşulları ve taleplerini göz önünde tutmak gerekiyor.

-Birçok genç girişimcinin sizden fikir alarak iş hayatına atıldığı ve başarılı olduklarını duyduk. Bu fikirlerinizin öngörüsünü neye bağlıyorsunuz?

Tecrübe. Nelere dikkat etmelerini ve bu sürecin akışını anlatıyorum.

Acele etmemek lazım belki daha hızlı yol alınır ama hızla gittiği zaman insan bazı şeyler oturtamadan olduğu için bence daha büyük risk oluyor. İnsan bir defa kapasitesini bilecek. Herkes hemen büyümek istiyor ama maalesef hiçbirimiz bu konuda tecrübemiz olmadığı için kontrolden çıkıyoruz.

Hâlbuki süreklilik için kontrollü olmak lazım fakat artık 5-10 yıl sonra tecrübeleniyoruz. Ben hayatta her şeyin bir değeri olduğuna inanıyorum. Bazen karşılığını maddi olarak alıyorsunuz bazen de maddi olarak almasanız da iyi ders alıyorsunuz. Bence aldığınız derslerdeki kayıplar sizi etkilemiyorsa maddiyattan daha değerli benim için .

-Risk almayı seven ve bunu başaran birisi olarak çalışma hayatında ekip ruhu sizin için ne ifade eder?

Ekip bir orkestra gibidir ve herkes mükemmel olunca güzel bir iş ortaya çıkıyor.

Bana göre Gaziantep’teki en zor bölüm bunu kurabilmek.20 yılık iş hayatımda  yaşadığım en büyük engel bu. Ben bir aracı mükemmel bir hızla kullanırken ve 200 km hızla iken ekip yavaşsa benim çok iyi olmamın bir anlamı kalmıyor ve ben de mecburen geri dönmek zorunda kalıyorum.

-Persu Suni Deri olarak daha çok hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Biz kendimiz Gaziantep’te lokomotif bir sektör olan terlik sektörüne hizmet veriyoruz. Haliyle tek sektöre odaklanınca bir dünya markası olabiliyorsunuz.

Bundan sonraki hedefimiz yurtdışı pazarlarına açılmak ayrıca otomotiv sektörün dede önemli markalara tedarikçilik yapıyoruz.

-10 yıldır Persu Suni Deri olarak önemli atılımlar da bulunarak birçok ülkeye ihracat yapıyorsunuz. Şirketinizin son zamanlarda ki büyüme trendini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Birkaç yıl önceye kadar daha çok iç pazar odaklıydık. Ama her geçen gün yurt dışı pazarlarına odaklanıyoruz. Büyümemizi yurt dışı pazarlarla yapmayı hedefliyoruz.

-Dünya Otomobil devlerine deri üreten bir firma olarak, yenilikçi ve gelecek hedeflerinizi bizimle paylaşır mısınız ?

Otomotiv sektörü daha çok teknik ürün yeterliliği istiyor. Bu dal üzerinde ilerlemeyi düşünüyoruz. Bunun için ürün kalitemizi kontrol altında standartlığını artırmaya yönelik laboratuvar cihazlarımızı artırıyoruz.

-Gaziantep Sanayi Odası( GSO) Meclisi’nden üç kadın meclis üyesinden birisisiniz? Gaziantep’te bir kadın girişimcinin önemli Sivil Toplum Kuruluşlarında görev almasının şehrimiz açısından artıları nelerdir?

Bence en önemli olan rol model olmak. Genellikle ülkelerin nüfus dağılımları %50 erkek ve %50 bayan  ortalamalarıyla gidiyor. Bu %50 nüfus,her ülke için bir mili servettir ve bunları işleyen ekonomide değerlendirmek lazım.Kadınların iş gücüne katılımı artırılmalı. Gelişmiş ülkelere daha doğrusu milli geliri yüksek ülkelerdeki kadın istihdamı %50-80 arası seyrederken bizde %10-20 arası. Bu zaten nerede yanlış yaptığımızı gösteriyor. Bence Türk kadını da çok başarılı olabilecek bir potansiyele sahip. Sivil toplum kuruluşlarında bulunan bayanlara da aktif görev verilmeli çünkü bir bayanla bir erkeğin farklı iş yapma öngörüleri vardır .Girişimci olmak isteyen kadınlarımızı desteklemeliyiz.

-Perihan Çöçelli iş yaşamı dışında sosyal hayatında nasıl biridir?

Farklı yerleri gezmeyi çok severim. Hayatın farkındalıklarını gözlemeyi seviyorum. İnsanlarla konuşmayı, diyalog kurmayı seviyorum ve kitap okumayı seviyorum. Bence kitap okumak için insan zaman ayırmalı. Hem dinleniyorsunuz hem de bilgi sahibi oluyorsunuz. Çocuklarımla zaman geçirmeyi seviyorum.

-Genç girişimcilere başarının anahtarını birkaç cümle ile nasıl özetlersiniz?

Emek olmazsa olmaz

Bilgi olabildiğince çok

İlgi tutkulu bir aşk gibi

Sabır ,sakin ve sesiz

Girişimcilik ve başarı için bu 4 bacak olmazsa olmaz ve biri eksik olunca denge olmaz, her an düşebilirsiniz..